X Натисніть на номер, щоб зателефонувати

Особливості узаконення самобудови

Процес узаконення самовільної забудови часто викликає побоювання у землевласників, які відчувають можливість появи проблем. У поточному році уряд України вніс зміни в законодавство, через що громадяни країни знову зможуть звернутися до відповідних органів і узаконити споруди.

Більш проста процедура стала доступна для об’єктів, які відносяться до будівель з незначними наслідками. Крім того, вони повинні бути побудовані на ділянці цільового призначення. Розглянемо випадки, коли громадянин має право узаконити самобуд за новим законодавством:

  • Об’єкти, побудовані з середини 1992 року дo весни 2015 року. До них відносяться дачі, житлові будинки. Внутрішня площа всіх наявних споруд і будівель не може бути більше 300 метрів.
  • Сільськогосподарські споруди, які були зведені до весни 2011 року.

Перед зверненням до відповідних органів користувачеві ділянки або його власнику потрібно провести обстеження території, після чого повідомити всі дані в відомство з контролю будівництва і інших робіт по зведенню. Згідно чинному законодавству, протягом двох робочих тижнів органи ДАБК прийматимуть в експлуатацію заявлений в документації об’єкт будівництва.

Порядок самого локального обстеження територій та введення їх в законну експлуатацію описаний і затверджений наказом Міністерства розвитку регіонів і ЖКГ України під номером 79. Всі заходи на тій чи іншій території проводяться під час технічної інвентаризації з позначками всіх показників в технічному паспорті на землю. Провести таке обстеження можуть тільки організації, що мають кваліфікованих фахівців з відповідними сертифікатами. Сам процес прийняття в експлуатацію не оплачується і здійснюється протягом десяти робочих днів після подання відповідної заяви. Розглянемо документацію, яка необхідна для початку процесу узаконення самовільної забудови:

  1. Декларація в заповненому вигляді в двох примірниках.
  2. Повний звіт після проведення вивчення об’єкта з відомостями про його безпечної та правильної експлуатації. Споруди на певній території не повинні мати розміри понад 100 квадратних метрів. Будинки житлового типу та дачні споруди повинні займати не більше 30 квадратних метрів.
  3. Завірені ксерокопії документа на право користування або володіння і техпаспорта на ділянку або окрема будівля на ньому.

Детальніше про наші послуги кадастровий номер, приватизація землі, узаконення самовільної забудови на сайті.

кадастровий номер, приватизація землі, узаконення самобудови на сайте.

Отримати безкоштовну консультацію

TelegramНаписать в Telegram ViberНаписать в Viber